3 tips om een gouden ketting te kopen

Wil je iemand verrassen met een ketting van goud? Of wil je jouw eigen verzameling sieraden uitbreiden met zo’n gouden sieraad? Dan kun je op verschillende plekken terecht. Zo kun je een gouden ketting kopen bij een juwelier. Als er geen juwelier bij jou om de hoek zit, richt jij je mogelijk tot het internet. In dit laatste geval moet je extra goed opletten als je goud koopt. De onderstaande 3 tips komen vast en zeker van pas bij het kopen van een gouden kettinkje.


1. Zoek naar een keurmerk

In de Nederlandse wet staat dat een sieraad pas als goud bestempeld mag worden als deze gemaakt is van minimaal 14 karaat goud. Desondanks worden er regelmatig kettinkjes verkocht met 8 of 9 karaat goud. Ondanks dat zo’n sieraad officieel niet van goud is, wordt deze toch vaak als goud bestempeld. Om te voorkomen dat je de boot in gaat, inspecteer je de ketting voordat je deze koopt.

Waar je op moet letten bij zo’n inspectie? Op de aanwezigheid van een keurmerk. Een 14k gouden ketting is namelijk altijd gemarkeerd met 585, 14K of een eikenblad. Helaas is deze gravure lang niet altijd met het blote oog waarneembaar. Bekijk een gouden ketting daarom altijd onder een loep. Je ziet het keurmerk namelijk wel als je het sieraad meteen vergrootglas bekijkt. 

2. 14 of 18 karaat?

24 karaat goud is puur goud. Goud met dit karaatgehalte wordt alleen niet gebruikt voor een gouden ketting. Waarom niet? Omdat het hier gewoonweg niet geschikt voor is. Het hoogste gehalte van een ketting van goud is 18 karaat. In zo’n ketting is 75 procent puur goud verwerkt. Een ketting van 18 karaat goud is waardevoller dan een ketting van 14 karaat goud. Logisch gevolg hiervan is dat je meer betaalt voor een ketting van 18 karaat goud. Bepaal daarom goed of je het de moeite waard vind om hier extra geld aan uit te geven. Ook voor kettingen van 18 karaat goud geldt dat deze voorzien zijn van een keurmerk. In dat geval is er 750, 18K, 18kt of een tulp in het sieraad gegraveerd.

3. Koop bij een betrouwbare verkoper

Wil je online een gouden ketting kopen? Dan ontdek je al snel dat dit sieraad op verschillende sites wordt aangeboden. Let in dat geval extra goed op de twee tips die we hierboven gaven. Waarom? Omdat er op veel sites gouden kettinkjes worden verkocht van minder dan 14 karaat. Helaas worden deze sieraden soms wel aangeboden onder de noemer ‘goud’, terwijl dit officieel niet mag. Daarom raden wij jou aan om een gouden ketting altijd bij een betrouwbare verkoper te kopen. Je betaalt hier misschien niet de laagste prijs voor een gouden kettinkje, maar je weet wel zeker dat hij van echt goud is.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *