Alles wat je moet weten over deurschilden en rozetten

Deurschilden en rozetten zijn de metalen plaatjes die je over het gat van de deurklink en het slot monteert. Bij het kiezen van het juiste deurschild of rozet is het belangrijk om op drie dingen te letten: het soort sleutelgat, de PC-maat en het gewenste niveau van beveiliging.

Soorten deurschilden en rozetten

Voor alle verschillende soorten deurklinken en sloten zijn er ook de passende deurschilden en rozetten. Zo heb je een deurschild of rozet met alleen een gat voor een deurkruk, met gat voor een deurkruk en een bontebaard- of cilinderslot, met een gat voor alleen een bontebaardslot en zonder gaten. 

 

Een deurschild of rozet met alleen een gat voor een deurkruk wordt veelal gebruikt voor binnendeuren die niet op slot hoeven. Dit zijn vaak tussendeuren, zoals een woonkamer- of keukendeur. 

 

Een deurschild of rozet met een gat voor een deurkruk en cilinderslot is het meest gangbare voor voor- en achterdeuren. 

 

Een deurschild of rozet met een gat voor een deurkruk en een bontebaardslot of met alleen een gat voor een bontebaardslot wordt meestal gebruikt voor opslagruimtes en meterkasten.

Een deurschild zonder gat voor een deurkruk wordt ook wel een ‘blind’ deurschild genoemd en gaat vaak gepaard met een deurschild zonder deurkruk- en sleutelgat, ook wel een ‘geheel blind’ deurschild genoemd. Deze wordt dan aan de binnenkant van de deur gemonteerd om bijvoorbeeld de meterkast ook van binnen netjes af te werken. 

 

Een bontebaardslot is overigens niet heel veilig, want de sleutel is vaak universeel en kan dus gemakkelijk nagemaakt of gekocht worden.

De PC-maat

Bij het aanschaffen van een deurschild is het belangrijk om rekening te houden met de PC-maat van jouw slot. De PC-maat, ook wel SL-maat genoemd, is de afstand van het deurkrukgat tot het hart van het slotgat. De PC-maat van het deurschild moet overeenkomen met die van het slot, anders zal deze niet gaan passen. 

 

Voor de verschillende soorten deurschilden zijn er een aantal standaard maten beschikbaar:

 

  • Voor een profielcilinderslot: 55 mm, 72 mm en 92 mm
  • Voor een rond cilinderslot: 73,5 mm en 78 mm
  • Voor een bontebaardslot: 56 mm en 72 mm
  • Voor een wc-sluiting: 57 mm, 62 mm en 72 mm

Veiligheidsbeslag 

Voor extra veiligheid zijn er ook deurschilden en rozetten met kerntrekbeveiliging. Dit wordt daarom ook wel veiligheidsbeslag genoemd. Kerntrekken is een populaire inbraakmethode waarbij een inbreker binnen een paar seconden het slot uit de deur trekt of boord. Een deurschild of rozet met kerntrekbeveiliging kan dit voorkomen. 

Wil je meer weten over veiligheidsbeslag en hoe deze geclassificeerd worden? Lees dan onze blog: Alles wat je moet weten over veiligheidsbeslag. [link]

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *