Alles wat je moet weten over een PCR test in Zwolle

Hopelijk duurt deze pandemie niet zo lang meer, maar het lijkt alsof steeds meer mensen denken dat de pandemie al helemaal voorbij is, en dat is zeker niet het geval! Het blijft belangrijk om te testen zodat we niet een nieuwe piek aan besmettingen krijgen en er weer nieuwe restricties ingezet moeten worden. Ook al zijn PCR testen nu bij de meeste mensen wel bekend, veel mensen weten helemaal niet wat ze nou eigenlijk inhouden. Dus als je interesse hebt in hoe een PCR test in Zwolle er nou eigenlijk aan toe gaat, en wat een PCR test überhaupt doet, lees dan vooral verder!

Wat is een PCR test?

Wat is een PCR test? Een PCR-test is een zogenaamde swab test. Bij deze test wordt een wattenstaafje in de neus en keel gebracht. Dit wattenstaafje verzamelt cellen die vervolgens in het laboratorium worden onderzocht op de aanwezigheid van het coronavirus 

Een PCR-test werkt als volgt: eerst wordt een wattenstaafje uit je neus en keel genomen. Dit wattenstaafje wordt vervolgens in een buisje met een oplossing gedaan dat de cellen op het wattenstaafje openbreekt. Vervolgens gaat deze celinhoud in een ander buisje met enzymen die het genetisch materiaal van het virus versterken als het aanwezig is. Ten slotte wordt dit mengsel onder een microscoop onderzocht om na te gaan of er al dan niet coronavirus-DNA aanwezig 

Hoe nauwkeurig is een PCR test in Zwolle?

PCR-testen worden als zeer nauwkeurig beschouwd. Er is echter een kleine kans dat de test een vals negatieve uitslag geeft. Dit betekent dat de test zegt dat je het coronavirus niet hebt, terwijl dat in werkelijkheid wel zo is. Een vals-positief resultaat daarentegen is zeer onwaarschijnlijk. Dit betekent dat de test zegt dat je het coronavirus hebt, terwijl dat in werkelijkheid niet zo is.

Er zijn verschillende redenen waarom een PCR-test een vals-negatief resultaat kan geven:

  • Het uitstrijkje is niet diep genoeg in je neus genomen of keel
  • Het uitstrijkje werd niet correct genomen
  • Het monster is verontreinigd tijdens het vervoer naar het laboratorium
  • Het virus was niet aanwezig in de neus of keel op het moment van bemonstering 

Hoe laat je een PCR test doen in Zwolle

Je kunt in Zwolle een PCR test laten doen bij de GGD, hiervoor kun je online een afspraak maken of via de telefoon. Het kan bij de GGD tot 48 uur duren voordat je uitslag hebt. Je kunt er ook voor kiezen om bij een particulier bedrijf een test afspraak te maken, je hebt dan waarschijnlijk veel sneller de uitslag, maar het kost wel geld.

Hopelijk heeft dit artikel je wat meer inzicht gegeven over de PCR test in Zwolle en hoe ze werken. Het blijft belangrijk om te testen, zodat we het virus zoveel mogelijk kunnen indammen! Blijf veilig!

white cotton buds on persons hand

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *