Alles wat je moet weten over elektra in huis

Tegenwoordig heeft men enorm veel elektrische apparaten in huis. Van de wasmachine tot de stofzuiger, alles heeft stroom nodig. Wanneer de elektra in jouw woning niet veilig is, kan dit tot grote gevolgen zorgen. Daarom leggen we je in dit artikel precies uit wat je allemaal moet weten over het elektra in jouw woning. 

Voorkom overspanning

Overspanning op het stroomnetwerk kan grote gevolgen hebben. Het apparatuur dat op het stroomnetwerk is aangesloten kan kapot gaan wanneer overspanning plaatsvindt. Bovendien kan overspanning ook voor brand zorgen. De meeste overspanningen worden veroorzaakt door blikseminslag. Dat kan een directe inslag zijn, maar ook een indirecte inslag bij jou in de buurt. Er is sprake van overspanning als de spanning op elektronische apparaten hoger is dan de nominale spanning. Door het installeren van een potentiaalvereffening kunnen verschillen in spanning geneutraliseerd worden. Zorg er dus voor dat jouw woning voorzien is van een potentiaalvereffening. 

Stopcontacten op de juiste plek

Heb je een nieuw huis gekocht en ga je verbouwen? Dan is het handig om te kijken op welke plekken er op dit moment stopcontacten zijn. Doordat je gaat verbouwen heb je meteen de mogelijkheid om stopcontacten aan te leggen. Als je eenmaal in de woning woont doe je dit niet zo snel meer, omdat het een hoop rommel geeft (stof van gaten boren etc.). Het is verstandig om een plattegrond te maken waar je jouw meubels intekent. Op basis van die plattegrond kun je precies uitmeten waar de televisie komt te staan en dat je daar dus stopcontacten nodig hebt. Teken in de plattegrond ook de lampen uit, zodat je geen verlengsnoeren nodig hebt om de lampen aan te sluiten op het stroomnetwerk.

Werk altijd veilig

Klusjes zoals het vervangen van lampen, het plaatsen van extra stopcontacten of het aanbrengen van verlichting in jouw tuin kunnen gevaarlijke klussen zijn als je niet weet wat je doet. Daarom is het belangrijk dat je altijd veilig te werk gaat. Moet je een oude lamp vervangen? Zet de groep waar deze lamp op aangesloten is dan uit. Zo weet je zeker dat je niet onder stroom kunt staan. 

Je bent zelf verantwoordelijk

Wist je trouwens dat je zelf verantwoordelijk bent voor de veiligheid in jouw woning? Mits dat je een woning huurt via een woningcorporatie al dan niet particulier. Meestal staan er in het huurcontract regels opgesteld omtrent de elektra. Twijfel je hoe je een bepaalde klus zelf moet aanpakken? Of wil je inzicht in hoe veilig alles bij jou thuis aangesloten is? Schakel dan een professional in.   

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *