De vier belangrijkste redenen om cv onderhoud niet over te slaan

Cv onderhoud klinkt wel een beetje als een ongebruikt fitness abonnement. Het kost geld, je ziet geen merkbare verschillen en alles functioneert toch ook gewoon prima zonder? Toch is dat niet helemaal waar.

Een cv ketel is een complex geheel. Een beetje te vergelijken met een auto. Zonder voldoende onderhoud gaat het apparaat minder lang mee, wordt het gebruik onveiliger en werkt het geheel minder efficiënt. Om dat onder de aandacht te brengen lichten we in deze blog de vier belangrijkste redenen om wel cv onderhoud te laten uitvoeren hieronder verder toe.

Voor de prijs hoef je cv onderhoud niet te laten

Net als bij het onderhoud van je auto beperk je met cv onderhoud het risico op schade en een grote kostenpost in de toekomst. Als er regelmatig naar de ketel wordt gekeken gaat deze niet zomaar van het ene op het andere moment kapot. En ook verbruik je niet meer energie dan nodig omdat de cv monteur de ketel optimaal afstelt.

Bovendien liggen de prijzen voor een spoedreparatie, zeker wanneer er veel schade is, hoger dan de prijs voor cv onderhoud. Voor een heel schappelijk bedrag kun je bij de meeste cv monteurs een onderhoudscontract afsluiten waarbij de servicekosten voor storingen en kleine reparaties zijn inbegrepen.

Waarom zou je bezuinigen op je eigen veiligheid?

De meeste cv ketels creëren warmte door de verbranding van gas. De dampen die hierbij vrijkomen worden door de ketel afgevoerd via het rookgaskanaal. Als het verbrandingsproces niet helemaal goed verloopt en het rookgaskanaal beschadigd is zou het kunnen dat er giftige dampen in je woning terechtkomen.

We kennen allemaal de horrorverhalen van koolmonoxidevergiftigingen. Dat risico kun je vrijwel uitsluiten door je cv ketel goed te laten onderhouden. Bij cv onderhoud loopt de monteur altijd het rookgaskanaal na om te kijken of alle dampen goed worden afgevoerd.

Cv onderhoud zorgt voor een efficiënter werkende ketel

Een cv ketel kan naar verloop van tijd minder efficiënt worden door onderdelen die niet goed meer werken of vanwege een verkeerde afstelling. Door zo’n minder optimale afstelling verbruikt de ketel meer energie dan noodzakelijk is. Tijdens het onderhoud worden de essentiële onderdelen gereinigd en wordt alles zo afgesteld dat de ketel weer optimaal functioneert en er geen energie verspilt wordt.

De ketel gaat door het onderhoud langer mee

Zoals alles langer mee gaat als het goed onderhouden wordt gaat dit principe ook op voor je cv ketel. Onderdelen slijten harder als ze vervuild zijn of slecht staan afgesteld. Daardoor loop je weer meer risico’s op storingen en lekkages wat je jaren aan levensduur van je cv ketel zou kunnen schelen. Voorkom dat en denk niet te lichtzinnig over het regelmatig onderhouden van je cv ketel.

 

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *