De voor- en nadelen van een echte houten vloer lees je hier!

Vanaf de zeventiende eeuw worden er al houten vloeren in huizen toegepast. Voor de meeste mensen waren de aanschaf en plaatsing toentertijd echter onbetaalbaar. Tijdens de industriële revolutie kwam daar verandering in door productie op grote schaal. Tegenwoordig zijn houten vloeren nog steeds populair om de voordelen, maar dit type vloer heeft ook zeker nadelen. In dit artikel zetten we de voor- en nadelen van echte houten vloeren onder elkaar met behulp van informatie van www.martijndewitvloeren.nl.

De voordelen van houten vloeren

Echtheid

Het voordeel waarom de meeste mensen voor een houten vloer kiezen is de authentieke uitstraling. Hoewel de alternatieven, zoals PVC en laminaat, steeds echter lijken, is een echte houten vloer natuurlijk altijd echter. 

Patronen

Niet alleen de rechte planken zijn al eeuwenoud, maar het visgraatpatroon of andere patronen bestaan ook al lang. Hiermee geef je net een speelse, warme twist aan je vloerbedekking.

Duurzaamheid

Qua duurzaamheid bedoelen we niet alleen de levensduur van een houten vloer maar ook de milieuvriendelijkheid van het materiaal op zich. Het kan zijn dat er bomen op niet-duurzame wijze worden gekweekt en gekapt. Kies daarom voor houten vloeren met FSC-keurmerk. Dan weet je dat de productie op verantwoordelijke wijze heeft plaatsgevonden. Daarnaast is er het voordeel dat hout, in tegenstelling tot kunststoffen alternatieven, natuurlijk afbreekbaar is. 

De nadelen van houten vloeren

Hygiëne

Bij sommige houten vloeren zitten er kieren tussen de planken waar vuil zich gemakkelijk in ophoopt. Vooral met huisdieren en kinderen kan dit een probleem zijn, wanneer zij een ongelukje hebben of morsen. Het kan dan lastig zijn om het vuil tussen de kieren te verwijderen. In het geval erosie van de laklaag, kan vuil ook gemakkelijker in het hout trekken.

Onderhoud

Om die erosie van de laklaag te voorkomen of tegen te gaan, is onderhoud nodig. Het benodigde onderhoud aan een houten vloer kan arbeidsintensief zijn, omdat alle meubels uit de ruimte moeten worden verwijderd. Er dient een keer in de zoveel jaren te worden geschuurd en gelakt. Zo houd je je vloer ook hygiënisch. Ook regelmatig oliën hoort bij het onderhoud. 

Niet altijd geschikt

Hout is niet geschikt voor elke ondergrond of ruimte. Het gaat bijvoorbeeld niet samen met vloerverwarming of vocht. Badkamers, wasruimtes of huizen die over het algemeen vochtig zijn, zijn dus geen plekken voor houten vloeren. 

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *