Hoe je de beste zorgverzekering voor jou samenstelt

Iedereen in Nederland die wettelijk volwassen is, 18 jaar of ouder dus, is verplicht tot het afsluiten van een basisverzekering. De basisverzekering is er om je te verzekeren voor onverwachte zorgkosten. Zo draagt iedereen bij aan het zorgsysteem van Nederland en kunnen we allemaal gezonder leven. Maar de basisverzekering dekt niet alles, denk aan de tandarts, opticien en de fysiotherapeut. Deze worden pas verzekerd bij bepaalde aanvullende verzekeringen. Dus hoe stel je nou de beste zorgverzekering voor jou samen? Dat gaan we verder in dit artikel behandelen. 

Het eigen risico verstellen 

Het eigen risico is het bedrag dat je betaald voordat de zorgverzekeraar begint met vergoeden. Er is een minimum voor het eigen risico en die is voor 2021 385 euro. Maar hier heb je vrije keus in want je kunt hem omhoog zetten waardoor je maandelijks goedkoper uit bent, maar gebeurt er wel wat, dan moet je extra betalen. Je kunt het eigen risico maximaal met 500 euro verhogen. Verwacht je dus weinig kans tot het maken van zorgkosten dan kun je het eigen risico dus omhoog zetten. Maar als je veel risico loopt omdat je een actief persoon bent bijvoorbeeld en een sport uitoefent waar veel risico tot blessure is dan kan je het eigen risico beter zo laag mogelijk houden. Dat is dus een eigen risico van 385 euro en de rest wordt vergoed door de zorgverzekeraar 

Aanvullende verzekering of niet? 

Zoals in de inleiding ook al deels werd aangegeven kan je hier dus zelf voor kiezen. Omdat de basisverzekering niet alles dekt kan een aanvullende verzekering soms wel handig zijn. De meest voorkomende aanvullende verzekeringen zijn; de tandarts, fysiotherapeut, mondhygiënist en acupunctuur. Verwacht jij dus aankomend jaar geen gebruik te hoeven maken van de bovenstaande medische diensten dan kun je het gewoon bij de basisverzekering houden. Zo bespaar je een hoop geld want anders betaal je voor diensten die je niet gebruikt. Maar mocht je dit soort zorgkosten wel verwachten omdat je bijvoorbeeld een sport uitoefent waar een hoge kans tot blessure is dan kun je het beste wel kiezen voor een zorgverzekering. Of stel je voor dat je een nieuwe kroon moet of een beugel, dan is het waarschijnlijk wel een slim idee om voor een aanvullende tandarts verzekering te gaan. Tandartskosten kunnen namelijk snel oplopen tot honderden euro’s. Op zo’n moment is het dus verstandig om voor een aanvullende verzekering te gaan. Kijk op een vergelijkingssite om een zorgverzekering te kiezen die het beste bij jou past. 

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *