Hoe kies je de juiste brandverzekering?

Er is altijd een kans dat er schade ontstaat door het uitbreken van een brand, daarom is het belangrijk om een goede brandverzekering te hebben. Een brandverzekering dekt naast schade door brand daarnaast ook schade in enkele andere gevallen. Een brandverzekering afsluiten is niet moeilijk en tegenwoordig kun je een goedkope brandverzekering afsluiten die ook een goede dekking heeft. De regels voor het afsluiten van een brandverzekering voor een koophuis en huurhuis zijn verschillend van elkaar en ook de verzekering zal iets anders zijn. Wel is het in beide gevallen dus verstandig om zo’n verzekering af te sluiten aangezien de schade door een brand groot kan zijn. 

Een brandverzekering bij een eigen huis

Wanneer je een eigen huis hebt ben je zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van een brandverzekering. Wanneer je in België woont ben je officieel niet verplicht om een brandverzekering af te sluiten. Het kan echter wel zo zijn dat wanneer je een hypotheek wilt afsluiten bij een bank dat deze bank als eis stelt dat je een brandverzekering afsluit. Wanneer er brand uitbreekt is de kans namelijk groot dat er schade ontstaat aan het huis waardoor deze minder waard wordt. De heeft bank in dat geval niet meer de zekerheid dat de waarde van het huis gelijk staat aan geleende hypotheekbedrag. Waar een brandverzekering afsluit is wel geheel de keuze van de degene die het huis heeft gekocht. 

Een brandverzekering bij een huurhuis

Wanneer je een huis in België huurt kan het zo zijn dat je verplicht een brandverzekering moet afsluiten. Dit verschilt per provincie maar ook als het in jouw provincie niet verplicht is kan het zo zijn dat de verhuurder dit alsnog in het contract heeft meegenomen. De reden dat een brandverzekering zo belangrijk is voor huurders is omdat je als huurder verplicht bent om wanneer je gaat verhuizen het huis in dezelfde staat achter te laten als wanneer je er kwam wonen. Wel is het zo dat een brandverzekering voor een huurder goedkoper zal zijn dan wanneer je de eigenaar bent van een woning. 

Welke schade dekt een brandverzekering?

Welke schade er precies wordt gedekt door een brandverzekering zal per verzekering verschillen. Zo kan het zijn dat alleen schade door brand wordt gedekt maar tegenwoordig kun je hierbij ook gelijk schade door onder andere storm, water of een blikseminslag meeverzekeren. Let hierbij op of alleen het pand of ook de inboedel is verzekerd. Schade die opzettelijk is toegebracht wordt uiteraard niet gedekt, hier moeten verzekeraars op letten aangezien de verzekeraars helaas ook te maken krijgen met mensen die op deze manier geld van de verzekering proberen te krijgen. Daarnaast kan het zo zijn dat een verzekeraar de schade niet dekt wanneer er schade is ontstaan door achterstallig onderhoud. 

Waar sluit je een brandverzekering af?

Er zijn vele verschillende verzekeraars die brandverzekeringen aanbieden. Bij al deze verzekeraars zullen de voorwaarden en de gedekte schade net iets anders zijn, dit is dan ook de reden dat de te betalen premie per verzekering zal verschillen. Een brandverzekering kun je makkelijk afsluiten bij de meeste banken. Daarnaast zijn er verschillende verzekeringsmaatschappijen die brandverzekeringen aanbieden voor zowel mensen met een koophuis als huurders. Het is altijd goed om eerst online onderzoek te doen naar de verschillende verzekeringsmaatschappijen en een vergelijking te maken van de verzekeringen. Zo kun je vervolgens de beste keuze maken voor een brandverzekering die het beste bij jouw situatie past.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *