Inkomsten na een scheiding: hier heb je recht op!

Een scheiding is emotioneel gezien heel heftig. Daarnaast moeten er ook heel veel dingen geregeld worden. Zo is de kans groot dat er ook op financieel vlak veel zal veranderen. Wanneer je altijd hebt geleefd van twee inkomens (of voor een groot deel werd ondersteund door je partner), betekent dit waarschijnlijk dat je straks minder te besteden hebt. Dit betekent echter niet dat je direct nergens meer recht op hebt. Als je na een scheiding niet goed meer rond kan komen, heb je vaak op verschillende dingen recht. Op die manier heeft de overheid er voor gezorgd dat mensen niet bij elkaar blijven om het financiële plaatje. Geld hoort nooit een rol te spelen in zo’n belangrijke beslissing. Ga daarom na of je recht hebt op een bijstandsuitkering, kinder- of partneralimentatie en pensioengeld. 

Wil je voorkomen dat er discussies ontstaan over bijvoorbeeld de hoogte van het bedrag van de alimentatie? Laat dan een alimentatieberekening uitvoeren door een scheidingsspecialist en schakel eventueel een mediator in om jullie bij te staan bij de onderhandelingen. 

Alimentatieplicht 


Wees je ervan bewust dat er enkele plichten zijn bij het aangaan van een huwelijk. Ook als deze verbroken wordt. Zo zal een ex alimentatie moeten betalen als het jou niet lukt om financieel rond te komen na de scheiding. Hierbij is sprake van partneralimentatie. Dit kan eventueel verhoogd worden met kinderalimentatie als jullie kinderen onder de twaalf  hebben. Je bent zelf vrij om afspraken te maken over de hoogte en de duur van deze plicht. Wanneer de partijen niet over zulke afspraken overeen komt, dan wordt er gekeken naar de wettelijke afspraken. Welk termijn hierbij van toepassing is, is geheel afhankelijk van de duur van het huwelijk. De termijn van de partneralimentatie is gelijk aan de totale duur van het gehele huwelijk. Bij kinderalimentatie geldt dat de wet voorschrijft dat deze komt te vervallen als het jongste kind 12 wordt. 

Bijstand aanvragen 


In sommige gevallen kan men zelfs niet rondkomen als er ook alimentatie wordt betaald. Wanneer je minder dan het minimuminkomen beschikt, dan kan je mogelijk in aanmerking komen voor een bijstandsuitkering. Deze bijstand is bedoeld om je te voorzien in het levensonderhoud. Dit is absoluut geen vetpot, maar zorgt er wel voor dat je nog redelijk comfortabel kunt leven. 

Houd er wel rekening mee dat je alimentatie bij je inkomen wordt gerekend. Zodra je alimentatie ontvangt, kan de gemeente er dan ook voor kiezen om je te korten op de uitkering. 

Recht op pensioen? 

 

In sommige gevallen heb je ook recht op ouderdomspensioen en/of partnerpensioen als jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd. In dat geval heb je recht op een deel van het pensioen van je partner. Dit geldt echter niet als jullie andere afspraken hebben gemaakt. Zoals je ziet kan je bij vrijwel iedere wettelijke verplichting andere afspraken maken. De wetten zijn er om discussies te voorkomen. Als je ex plotseling overlijdt, heb je recht op al het pensioen wat je ex tot de scheiding heeft opgebouwd.

green and white ceramic figurine

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *