Investeren in een goede nachtrust

Wist je dat je overdag een stuk meer waard bent als je ’s nachts goed en voldoende hebt geslapen? Slaap je slecht of regelmatig te weinig, dan is de kans groot dat je overdag minder goed geconcentreerd bent, of zelfs vaker ziek bent dan iemand die wel aan een goede nachtrust toekomt. Investeer je in een goede nachtrust, dan investeer je dus eigenlijk ook in een productieve dag

Genoeg slapen: maar hoeveel dan?

Hoeveel slaap je per nacht nodig hebt, is per persoon verschillend. Als algemene norm wordt acht uur per nacht gegeven, maar dit is slechts algemeen. Er zijn mensen die het prima doen op vijf uren goede slaap per nacht, terwijl het ook zo kan zijn dat je minstens negen uur nodig hebt om fris en fruitig aan de dag te kunnen beginnen. Ontdek voor jezelf dus hoeveel slaap je ongeveer nodig hebt en trek je niet te veel aan van wat anderen zeggen. Ieder mens is tenslotte uniek.

Heb je ontdekt dat je ongeveer zeven uur per slaap nodig hebt? Probeer die dan ook iedere nacht te halen. Het kan verleidelijk zijn om te denken dat je gemiste slaap de nacht erna wel even inhaalt, maar dit kan juist het begin vormen van een slaapprobleem. Als je de ene nacht vijf uur kunt slapen, en de volgende blijf je opeens tien uur op je bed liggen, dan weet je lijf ook niet zo goed waar het aan toe is. De kans is groot dat je op den duur steeds minder goed zal slapen, en ook in de nachten waarin je je gemiste slaap ‘in wil halen’ geen oog dichtdoet: je lijf is het niet meer gewend om echt uit te mogen rusten. Zorg dus voor zoveel mogelijk rust en regelmaat, zodat je biologische ritme in stand blijft.

Het juiste materiaal

Lekker en effectief slapen lukt alleen als je het onder goede omstandigheden kunt doen. We weten allemaal dat een nachtje op een bank slapen over het algemeen geen uitgerust gevoel geeft. Je hebt in zo’n slechte houding gelegen dat je lijf heel de nacht hard heeft moeten werken om dit op te vangen, in plaats van uit te rusten. Zorg dus voor een goed matras, zodat je lijf echt uit kan rusten en ontspannen. Daarbij hoort ook een goed hoofdkussen, eentje dat je de juiste ondersteuning biedt. Vergeet ook niet om een goed dekbed aan te schaffen, zeker als je vaak wakker wordt doordat je het te warm of koud hebt. Een goed isolerend dekbed dat daarnaast ook ventilerend is, bijvoorbeeld eentje met een donzen vulling, kan je helpen om heel de nacht op een fijne temperatuur te blijven en lekker door te slapen.

 

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *