Mobiliteit en kwaliteitsbewaking

Voor sommige bedrijven zijn hydraulische machines onmisbaar om de werkzaamheden uit te kunnen voeren. Hierbij kun je denken aan bouwbedrijven en fabrieken. Bij de hydraulische systemen is de kwaliteitsbewaking van groot belang. Een defect onderdeel kan namelijk de hele machine stilleggen. Regelmatig onderhoud is dan zeker geen overbodige luxe. Ook de mobiliteit van de bedrijven die het onderhoud uitvoeren is noodzakelijk in het geval van problemen.

Hoe bewaak je de kwaliteit van een hydraulisch systeem?

Om de kwaliteit van hydraulische machines te bewaken, zal er om de zoveel tijd een onderhoudsbeurt uitgevoerd moeten worden. Er zijn twee opties op dit gebied. Als eerste is het mogelijk om zelf de hydraulische systemen en de machines te onderhouden. Er kan binnen het bedrijf bijvoorbeeld iemand met veel kennis deze taak op zich nemen. Het is dan handig om een planning te maken van de data waarop deze persoon de machines routinematig controleert. Hierbij zal rekening gehouden moeten worden met de werkzaamheden zodat vooraf bekend is welke machines op welke dagen gecontroleerd kunnen worden. Deze persoon kan ter onderhoud de machines reinigen en controleren op eventuele beschadigingen. In het geval van een beschadiging die kan leiden tot een defect wordt dit onderdeel meteen vervangen.

De tweede mogelijkheid is om een bedrijf met veel ervaring met hydrauliek hiervoor in te huren. Dit is een goede optie als er binnen een bedrijf geen mogelijkheid is om één van de medewerkers deze taak te geven. Het voordeel van een bedrijf inhuren is dat ze veel kennis en ervaring hebben met het onderhouden en vervangen van hydraulische onderdelen. De meeste bedrijven bieden aan om langs te komen, aangezien de machines toch bij het bedrijf staan.

Het is handig om vooraf af te spreken wat precies de bedoeling is. Zo kan de monteur een onderdeel direct vervangen, maar het kan ook eerst met het bedrijf overlegd worden. Het bedrijf kan dan zelf kiezen welke onderdelen zij zelf vervangen willen hebben. Vaak neemt de monter zelf al onderdelen mee zodat deze direct vervangen kunnen worden als dat nodig is. Het kan ook zijn dat daarvoor een nieuwe afspraak gemaakt wordt. Om de kwaliteit steeds in de gaten te houden kunnen direct nieuwe onderhoudsbeurten worden afgesproken zodat het niet vergeten wordt.

Mobiliteit bij het onderhoud

De mobiliteit speelt een grote rol als een bedrijf het onderhoud uitvoert voor een bedrijf dat werkt met hydraulische systemen. Bij onderhoudsbeurten, beschadigingen en defecten is het van belang dat een bedrijf snel lang kan komen om onderdelen te vervangen. Een defect systeem kan er namelijk voor zorgen dat machines niet meer gebruikt kunnen worden waardoor de werkzaamheden vertraging oplopen. Dit kan ertoe leiden dat deadlines voor projecten naar achteren geschoven moeten worden. De meeste grote bedrijven die onderhoudsbeurten aanbieden hebben meerdere locaties. Zo kan een monteur in een korte tijd aanwezig zijn om de hydraulische systemen te controleren en eventueel onderdelen te vervangen. Deze tijd is cruciaal om de werkzaamheden zo snel mogelijk weer op te kunnen pakken.

Hydraulische systemen controleren

Bij een controle van de hydraulische onderdelen wordt alles systematisch nagelopen op beschadigingen en defecten. Tevens wordt alles schoongemaakt zodat er geen vuil is dat het systeem kan aantasten. Elke onderdeel is essentieel bij een hydraulisch systeem. De onderdelen voeren achter elkaar hun taak uit waardoor één beschadigd onderdeel het hele systeem kan platleggen. Bij een onderhoudsbeurt wordt dan ook alles grondig nagekeken, zoals de pomp, het reservoir voor de olie en de cilinders. Een hydraulische leiding wordt gecontroleerd op beschadigingen of scheuren waardoor de olie in de leiding weg zou kunnen lopen. Het is dan niet meer mogelijk om druk in de leiding op te kunnen bouwen zodat de andere onderdelen werken. Tevens kan dit zorgen voor milieuproblemen als de olie in de grond terecht zou komen.

De hydrauliek koppelingen verbinden de onderdelen met elkaar. De leiding wordt bijvoorbeeld in de koppeling geperst zodat er een naadloze aansluiting ontstaat. Bij een onderhoudsbeurt zal gecontroleerd worden of de leiding en de koppeling nog steeds stevig met elkaar verbonden zijn. Dit kan namelijk ook voor lekkages en andere problemen zorgen. Als blijkt dat er ruimte tussen de leiding en de koppeling zit, dan zullen beide onderdelen vervangen worden. In zo’n geval zal een nieuwe leiding in de koppeling geperst worden zodat deze weer goed aansluiten.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *