Speelgoed van tegenwoordig; wat wel en wat niet?

Vroeger speelden we met een bal of een pop. Tegenwoordig is het speel assortiment grotendeels verplaatst naar de digitale wereld. Welke soort speelgoed heb je tegenwoordig en wat pas je wel of niet toe voor je kind? In deze blog gaan we verschillende categorieën bijlangs.

Sport en spel

Voetballen, basketballen, tennis rackets. Het is leuk sinds jaar en dag voor kinderen en dat zal voorlopig ook zo blijven. Zeker wanneer je je kind uitlegt wat je er precies mee kunt en hoe het spel werkt, zal het er uren zoet mee zijn. Wanneer je kind is uitgekeken op de standaard spelen, overweeg dan eens een nieuwe toevoeging. Je kunt hierbij denken aan een spel als pingpong of rugby. Eigenlijk is het vooral belangrijk dat het kind het spel snapt en lotgenoten heeft om mee te spelen. Wanneer jij dit als  ouder motiveert door middel van uitleg en de benodigde attributen, investeer je in de creativiteit en de beweging van je kind.

Poppen en auto’s

Heel simpel gezegd is dit waar de meeste mensen aan denken wanneer je speelgoed verdelen onder jongens en meisjes. Natuurlijk kan er tegenwoordig ook van alles in de mix, maar dit is wel het speelgoed wat al jarenlang op de markt is en voorlopig naar alle waarschijnlijkheid ook nog wel een tijdje zal blijven. Wat dat betreft werkt de kinder geest nog lekker simpel; je geeft ze iets waar ze zich iets mee kunnen verbeelden en ze vermaken zich. Wel is belangrijk dat je er dan voor zorgt dat kinderen niet gaan wennen aan luxer en technologisch speelgoed.

Puzzels en tekenen

Dit is een categorie voor de creatieve kant van kinderen. Het is goed om te investeren in het creatieve brein van je kleine. Natuurlijk zal dit voor het ene kind meer vanzelfsprekend werken dan voor de ander. Wanneer je kind weinig zin heeft om te puzzelen of een creatieve tekening te maken, dan kun je er ook een beloning tegenover zetten. Wanneer je kind de puzzel heeft opgelost krijgt hij of zij bijvoorbeeld iets lekkers of een andere kleine tegemoetkoming. Op deze manier stimuleer je je kind om zijn of haar creatieve brein in te zetten, zelf al zou het dit uit zichzelf niet erg snel doen.

Technologie

Dit is natuurlijk toch iets wat veel kinderen tegenwoordig prefereren. Wanneer ze eenmaal hun poppenhuis voorbij zijn en de nieuwste technologische snufjes ontdekken, vind dat maar eens een weg terug. Tegenwoordig zijn er vele opties; van laptops tot telefoons en tablets. Op zich hoeft hier op zichzelf niets mis mee te zijn. Belangrijk is vooral dat je leert doseren. Wanneer je kind een uurtje op de telefoon heeft gezeten, dan is het tijd voor iets anders. Wanneer je dit soort simpele regels consequent toepast, zal dit uiteindelijk zijn vruchten afwerpen.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *