Taalontwikkeling voor je kind, hoe pak je dat aan?

Wanneer je als mama of papa je kind zijn taalontwikkeling wilt verbeteren heb je soms een hele weg te gaan. De meeste mensen weten in het begin helemaal niet waar ze mee moet beginnen en waar ze rekening mee moeten houden. Voor jezelf is praten natuurlijk iets dat vanzelf gaat. Voor je kind is dit natuurlijk helemaal niet het geval. Er zijn een aantal belangrijke punten waar je altijd rekening mee moet houden. Ben je dus een mama of papa en wil je je kind op de beste manier mogelijk helpen met het leren van bepaalde woorden? Lees dan snel verder. 

 

Begin met een handje vol woorden 

Om je kind beter te leren praten, moet je niet te veel in één keer willen. Kies daarom eerst een stuk of vijf woorden. Zorg ervoor dat deze woorden thuis vaak snel voorkomen in gesprekken. Hoe vaker je kind de woorden hoort, des te beter de woorden herkend en opgenomen worden. Omdat kinderen makkelijker woorden leren wanneer ze er plaatjes bij zien, kun je de vijf woorden op een papiertje schrijven en hier een tekeningetje bij maken. Je kan natuurlijk ook creatief te werk gaan met Word en plaatjes van Google gebruiken. Hier typ je vervolgens de woorden onder. Print je creatie uit en hang het op in de kamer van je kind. Daarnaast kun je een digitaal prentenboek aanschaffen. Dit is een digitaal boek met allerlei bestaande kinderverhaaltje met animaties erbij. Ideaal voor taalontwikkeling!  

 

Langzaam spreken 

Aan het begin moet je vooral niet te snel gaan spreken. Het ene kind vindt het makkelijk dan het andere kind om woorden snel te herkennen en op te nemen. Omdat sommige kinderen hier wat minder goed mee zijn, kun je het best de woorden langzaam uitspreken. Naast het langzaam praten, helpt het ook om liedjes langzamer te gaan zingen. Zo help je het fonemisch bewust van je kind.  

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *