Waarom is buitenspelen belangrijk en gezond?

Buiten spelen is gezond en dat mag niemand verbazen. En toch zoeken jonge kinderen veel minder dan vroeger de buitenlucht op, omdat hun ouders het te koud, te vuil, te nat of te gevaarlijk vinden. Ieder kind zou elke dag minimaal één uur lekker buiten moeten spelen.

Fietsen, voetballen, tikkertje, hutten bouwen, klimmen, graven in de zandbak, verstoppertje, stoepkrijten en noem het maar op. Allemaal activiteiten die kinderen graag doen als ze buiten zijn, waar ze blij van worden en waar ze veel van leren. Volgens diverse onderzoeken is het allemaal goed voor de ontwikkeling van je kind. Maar waarom is dat buitenspelen zo belangrijk?

Het verbetert de motoriek

Vanaf het moment dat kinderen kunnen lopen, willen ze overal op klimmen en klauteren. En als ze ouder worden dan is er niets spannender dan hutten bouwen en met vriendjes buiten verstoppertje spelen. Dit zijn allemaal handelingen die goed zijn voor de motorische ontwikkeling van je kind. Op deze manier ontwikkelen ze lichamelijke behendigheid en spieren. Daarnaast trainen ze spelenderwijs hun coördinatie, evenwicht, reactie- en uithoudingsvermogen, waardoor de kans op ongevallen kleiner wordt.

Meer zelfvertrouwen

Naar de top van klimtoestellen klimmen, op de rand van de zandbak balanceren of een hut van takken bouwen. Buiten zijn er veel meer uitdagingen dan binnen. In een omgeving waar van alles gebeurt, onderneemt je kind zelf dingen en verlegt zijn grenzen. Als hij voor het eerst van de hoge glijbaan af gaat of in een boom klimt, geeft dat een gevoel van overwinning. Zo’n ervaring geeft zelfvertrouwen. Hierdoor voelen kinderen zich zekerder.

Samenwerken

Naast zelfvertrouwen leren ze ook samenwerken. Zo pompt de een water en kan de ander gangen graven en dammen bouwen om het water af te voeren. Of wat dacht je van teamspelletjes zoals met een groot springtouw of balspelen. Al zien we dat tegenwoordig vooral vaak in georganiseerde situaties voorbij komen. Naast samenwerken leren ze ook om te gaan met emoties zoals winnen en verliezen.

Vitamine D

Vitamine D zorgt voor een goede botopbouw en beschermt jonge kinderen tegen een vergroeiing van het skelet. De belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht, de huid maakt dit zelf aan als je buiten bent. Daarom is het ook heel belangrijk om lekker veel buiten te spelen.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *