Waarom moet je een samenlevingscontract laten opstellen?

Het spreekt voor zich dat er door de jaren heen heel wat zaken zijn veranderd. Dit geldt ook voor het moment waarop koppels de keuze maken om bijvoorbeeld samen te gaan wonen. Vroeger werd deze keuze uitsluitend gemaakt wanneer men was getrouwd. Tegenwoordig is dat niet langer het geval. Omwille van uiteenlopende redenen kiezen menig aantal mensen er tegenwoordig niet meer voor om nog te trouwen. Dat heeft als gevolg dat ze zonder wettelijke basis gaan samenwonen. Op zich is dat natuurlijk perfect mogelijk. Dit is zeker niet verboden. Toch moet er op dit vlak rekening worden gehouden met een aantal risico’s en nadelen. Het laten opstellen van een zogenaamd samenlevingscontract kan er echter voor zorgen dat deze risico’s en nadelen het hoofd kunnen worden geboden. Wil je graag meer weten? Lees dan vooral snel verder!

Wat is een samenlevingscontract?

Een samenlevingscontract is zoals de naam reeds aangeeft een overeenkomst die wordt opgesteld tussen twee partners. Deze overeenkomst heeft als belangrijkste doel om discussies te voorkomen. Deze discussies kunnen dan in de praktijk gaan over hoofdzakelijk praktische zaken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de inboedel die aan wie toebehoort, hoeveel beide partners moeten bijdragen in het huishouden en ga zo maar door. Veel mensen die voor het eerst gaan samenwonen doen dat zonder dat ze hier grondig over nadenken. Het (laten) opstellen van een samenlevingscontract kan daar echter in de praktijk op een efficiënte manier verandering in brengen.

Wat zijn de voordelen die zijn verbonden aan een samenlevingscontract?

Zoals hierboven reeds vermeld is het zo dat een koppel zonder getrouwd te zijn over geen enkele wettelijke basis beschikt voor wat het samenwonen betreft. Op zich is dat ook geen vereiste. Je zou er perfect voor kunnen kiezen om gewoon zonder overeenkomst samen te gaan wonen. Dit gezegd hebbende is het echter zo dat je daarmee niet onaanzienlijke risico’s loopt. Mocht er bovendien ooit een kink in de kabel komen hebben jullie beiden helemaal niets om op terug te kunnen vallen.

Een relatiebreuk kan, zeker wanneer jij er reeds voor hadden gekozen om samen te wonen, een grote impact hebben op een persoon zijn of haar leven. Het emotionele aspect is op zich reeds moeilijk genoeg. Het spreekt dan ook voor zich dat niemand er op zit te wachten om daarenboven ook nog eens geconfronteerd te worden met heel wat praktische problemen. Wel, het laten opstellen van een samenlevingscontract kan daarvoor zorgen. Overigens is een dergelijk contract niet alleen interessant voor het moment waarop er sprake zou zijn van een relatiebreuk.

Ook wanneer de relatie stand houdt is een samenlevingscontract nuttig

Vaak wordt gedacht dat een samenlevingscontract haar nut uitsluitend bewijst op het ogenblik dat de beide partners ervoor kiezen om uit elkaar te gaan. Dat is zeker niet correct. In dit contract wordt dan ook bijvoorbeeld vastgelegd hoeveel elke partner moet bijdragen in bijvoorbeeld het huishoudbudget. Daarnaast kunnen er zelfs ook bepaalde regelingen in worden opgenomen voor mogelijke kinderen die bij de relatie betrokken zijn. Het mag dan ook duidelijk zijn, ook wanneer jullie relatie wel gewoon stand weet te houden is het zeker interessant om ervoor te kiezen om een samenlevingsovereenkomst op te laten stellen.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *