Wat is een stompe binnendeur?

Binnendeuren bepalen voor een deel de uitstraling van je woning. Na verloop van tijd wil je soms wel eens de uitstraling van je woning veranderen. Hierbij kan het helpen om de binnendeuren te vervangen voor deuren met een andere look en feel. Je kunt tegenwoordig kiezen uit diverse kleuren, uitvoeringen en soorten. Alles om je woning om te toveren in de sfeer die jij voor ogen hebt. Kies daarom voor een binnendeur stomp!

 

Wat is het verschil tussen een opdekdeur of stompe deur?

Wanneer je een nieuwe binnendeur wilt kopen heb je een aantal keuzes te maken. Wat betreft de uitvoering zijn er twee verschillende opties: een opdekdeur of een stompe deur. In tegenstelling tot een opdekdeur valt een stompe deur precies in het kozijn en heeft dus geen (opdek)rand. Een opdekdeur valt namelijk een stukje aan de rand over het kozijn heen. Voordeel van een opdekdeur is dat door het stukje dat over het kozijn heen valt er minder tocht door komt.

 

Hoe bepaal je de draairichting van een deur?

Als je zelf een binnendeur gaat afhangen is het niet alleen van belang dat deze recht hangt maar ook dat deze voorzien is van de juiste draairichting. Wanneer je deze keuze niet goed maakt heb je kans dat deze op een niet logische wijze draait, tegen andere deuren aan stoot of je om de deur heen moet lopen wanneer je deze wilt gebruiken. Maar hoe bepaal je nu de draairichting, het is immers anders wanneer je deze vanaf de andere kant bekijkt. Gelukkig hanteren alle leveranciers, fabrikanten en aannemers dezelfde methode. Je gaat aan de kant staan waar de deur naar toe draait en kijkt naar de kant waar de scharnieren zijn geplaatst. Zijn deze aan rechterkant geplaatst dan heb je te maken met een rechtsdraaiende deur. Zijn de scharnieren aan de linkerkant geplaatst dan heb je te maken met een linksdraaiende deur.

 

Armschaven

Een belangrijk onderdeel van een stompe deur is dat deze aan de kant waar deze sluit de deur schuin is weg geschaafd, dit noemen we het armschaven. Het doel ervan is zorgen dat de deur kan draaien zonder dat deze tegen het kozijn stoot of klemt. Het is niet veel dat weggehaald hoeft te worden meestal maar een millimeter of twee.

 

Maatvoering van een binnendeur

Een ander belangrijk onderdeel is de maatvoering van de deur. Je wilt immers geen te grote of te kleine deur. Voor een stompe deur kun je gewoon de hoogte en de breedte van de te vervangen deur op meten. Je kunt eventueel ook de sponningmaten van het deurkozijn opmeten als je zeker wilt weten dat de nieuwe deur exact de juiste afmeting heeft.

 

Bron: Vrijesectorwonen.nl

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *