Welke chocolade soorten zijn er?

Het meest verkochte snoepgoed ter wereld blijft toch wel chocolade. Dit is niet zo gek aangezien chocolade gewoon ontzettend lekker is. Vandaag de dag zijn er dan ook talloze smaken verkrijgbaar. Hierbij kan je denken aan karamelzeezout, aardbei, hazelnoot, pinda’s en zelfs met diverse koekjes erin. Door het toenemend aanbod is er altijd wel een smaak te vinden die jouw nieuwe favoriet wordt. Maar welke chocolade soorten zijn er nou eigenlijk? In deze blog gaan wij dit voor je uitzoeken. 

1. Melk chocolade

Dit is de meest gegeten chocolade ter wereld. Zoals de naam al verklapt, bevat melkchocolade cacaoboter, suiker en melk. Een deel van de cacao is hierbij vervangen door melk, waardoor de chocolade een egaler oppervalk heeft. Een grappig feitje is dat in Ierland en Engeland deze chocolade zelfs meer melk dan cacao moet bevatten voordat het melkchocolade genoemd mag worden. In andere Europese landen geldt deze regel niet. Daarnaast staat melkchocolade erom bekend dat het een stuk zoeter smaakt. Niet voor niets is deze chocolade soort al jaren in trek bij kinderen!

2. Witte chocolade

Echte chocolade liefhebbers noemen deze chocolade soort vaak ‘nepchocolade’, omdat het geen cacao zou bevatten. Toch is dit niet helemaal terecht. Witte chocolade is in 1930 ontstaan in Zwitserland en wordt gemaakt met cacaoboter in plaats van cacaopoeder. Hiernaast bevat deze chocolade soort ook melk, vanille en suiker. Tijdens het productieproces worden de donkere delen van de cacaoboon gescheiden van het mengsel. Hierdoor behoudt de chocolade zijn heldere witte kleur. Dit betekent dat een hoop natuurlijke stoffen niet aanwezig zijn in witte chocolade. Er zit dus wel degelijk cacao in deze chocolade soort.

3. Pure chocolade

De één is hier een echte liefhebber van en de ander moet er niets van hebben. Pure chocolade is namelijk erg machtig en valt daardoor niet bij iedereen in de smaak. Dit komt doordat deze chocolade soort bestaat uit verschillende delen cacao en suiker. Er is dus geen melk toegevoegd wat direct zorgt voor een donkere kleur. Daarnaast hebben wetenschappers ontdekt dat pure chocolade natuurlijke stoffen bevat die goed zijn voor onze gezondheid. Deze stoffen heten flavonoïde en zorgen voor een betere bloedsomloop. Dit is mogelijk doordat er steeds minder witte bloedcellen aan de bloedvaten blijven kleven. Het eten van pure chocolade heeft dus een gezond effect op jouw gezondheid. Nog eens een extra goede reden om meer van dit snoepgoed in huis te halen. 

4. Ruby chocolade

In 2017 stond de hele wereld op zijn kop toen de ruby chocolade werd geïntroduceerd. Deze chocolade heeft een prachtige roze kleur met een typische bessensmaak. Zowel de kleur als de smaak zijn afkomstig van cacaobonen. Hiermee is ruby chocolade dus volledig natuurlijk en bevat het geen toegevoegde kleur- en smaakstoffen. Ondanks dat het misschien niet zo lijkt, is deze nieuwe soort chocolade net zo natuurlijk als pure chocolade. Wist je dat er tegenwoordig zelfs diverse bonbons worden gemaakt met deze verrukkelijke chocolade? Ideaal om eens te serveren op een feestje!

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *