Zeg vaarwel tegen tandpasta met microplastics

De afgelopen maanden zijn de microplastics steeds vaker in het nieuws. Dit is niet zo vreemd aangezien deze minuscule kunststof deeltjes zich tegenwoordig in allerlei producten bevinden. Een goed voorbeeld hiervan is tandpasta. Inmiddels komen wetenschappers steeds vaker achter de effecten die deze microplastics hebben op onze gezondheid. Toch zijn er maar weinig mensen die überhaupt weten wat deze minuscule kunststof deeltjes zijn. Om meer mensen hiermee bekend te maken is deze blog geschreven. Lees snel verder en wie weet kies jij binnenkort voor een plasticvrij leven!

 

Alle tandpasta bevat minuscule plastic deeltjes

Microplastics zijn uiteindelijk in ons milieu terechtgekomen door de grote hoeveelheden plasticafval die wij dumpen. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan de plasticsoep in onze oceanen. Al dit plasticafval is nauwelijks biologisch afbreekbaar. Dit betekent dat het decennia duurt voordat het plastic volledig uit elkaar is gevallen. In de loop der jaren breken er steeds meer minuscule kunststof deeltjes af die in de lucht, het water en de aarde terechtkomt. Niet zo vreemd dus dat microplastics bij de productie van tandpasta standaard aanwezig zijn. Geen prettige gedachte voor jouw gezondheid als je minimaal twee keer per dag je tandenpoetst. Dit komt neer op ongeveer 730 keer per jaar dat je in aanraking komt met deze minuscule kunststof deeltjes.

 

Gevaarlijk voor zowel mens als milieu

Het is inmiddels duidelijk dat een grote hoeveelheid microplastics gevaarlijk zijn voor zowel mens als milieu. Niet alleen worden deze minuscule kunststof deeltjes gebruikt in diverse verzorgingsproducten, maar zit het zelfs in ons eten en drinken. Uit recent onderzoek blijkt dat vis en schelpdieren voor zo’n 20% uit microplastics bestaan. Deze zeedieren consumeren wij regelmatig, waardoor de minuscule kunststof deeltjes ook in ons lichaam terechtkomen. Wat de exacte gevolgen hiervan zijn voor onze gezondheid moet nog verder onderzocht worden maar je hoeft er geen wetenschapper voor te zijn om te weten dat plastic niet in ons lichaam thuishoort. 

 

Duurzame alternatieven gebruiken

Maak jij je na het lezen van dit artikel zorgen om het effect van microplastic op jouw gezondheid? Dan is het belangrijk om te weten dat je zeker niet de enige bent. De afgelopen jaren hebben steeds meer mensen plasticvrije producten omarmt. Niet alleen om hiermee jouw ecologische voetafdruk te verkleinen, maar ook om te voorkomen dat je dagelijks grote hoeveelheden microplastics binnenkrijgt. Door een tandpasta zonder plastic te gebruiken zet je gemakkelijk de eerste stap naar een plasticvrij leven. Wanneer zet jij je gezondheid voorop?

Gratis stockfoto met anoniem, aqua, artikel

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *